
Na pszczyńskim rynku, przy pięknej i ciepłej pogodzie, odbył się VII Śląski Dzień Miodu. Dwudziestu pięciu pszczelarzy ze Śląska i nie tylko, zaprezentowało produkty ze swoich pasiek. Największym zainteresowaniem cieszyły się miody: lipowy, wielokwiatowy, borówkowy, malinowy, wrzosowy, leśny i ze spadzi iglastej. Do konkursu na najsmaczniejszy miód zgłoszono siedemnaście miodów. W głosowaniu pierwsze miejsce zajął miód lipowy z pasieki Brunona Furczyka z Goczałkowic, drugie miejsce miód nektarowo-spadziowy z pasieki Zygmunta Noconia z Wielowsi, a trzecie miejsce miód leśny z pasieki Antonina Ševců ze Zlina w Republice Czeskiej.
Wszyscy wystawcy ofiarowali miód na rzecz „Domu Kulejących Aniołów”. Licznie zgromadzeni uczestnicy doskonale bawili się przy muzycznych występach Zespołu Regionalnego „Ćwiklice” i greckiego zespołu ludowego M.E.S.K.
Gwoździem programu były występy wokalne księdza Bogdana Skowrońskiego, a najbardziej wzruszyło słuchaczy jego wykonanie utworu „Alleluja”. Wykład „Jak zmieniają się wartości organoleptyczne miodu po dodaniu pierzgi, pyłku, mleczka pszczelego i propolisu” wygłosiła mgr inż. Celina Habryka. Całość imprezy prowadziła pani Stefania Dyduch, która opowiadała nie tylko o miodzie, pszczołach i produktach pszczelich, ale przekazała także publiczności wiele informacji z historii Pszczyny.
